Ismerje meg a duguláselhárítás otthoni eszközeit

A háztartásokban fellépő dugulások ellen nemcsak a duguláselhárító szakemberek, hanem mi magunk is felvehetjük a küzdelmet; ehhez mindössze ismerni kell a „fegyvernemeket”. Mi az, ami hatékony segítség lehet az elzáródás elleni harcban?

A duguláselhárítás eszközei a következők lehetnek: pumpa, forró víz, szódabikarbóna és ecet, lefolyótisztító, granulátumok, csőgörény vagy egyéb házi praktikák.

A pumpa az egyik evidens megoldás, hiszen a vákuum segítségével könnyedén megmozgatható a lefolyókban lerakódott szennyeződés. A pumpa egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerű és hatékony elv alapján működik, illetve olcsón és gyorsan beszerezhető; ugyanakkor fizikai ráhatás szükséges hozzá, és bizony kell az a bizonyos izommunka.

A forró víz a másik olyan lehetőség, amely minden háztartásban megtalálható, mindössze a csapot kell kinyitni hozzá. Sokan nem is gondolnak bele, de a forró víz önmagában is képes elhárítani a kisebb dugulásokat. Ha más anyagokkal (lefolyótisztítókkal, granulátumokkal) együtt használjuk, akkor hatása megduplázódik és képes akár a legmakacsabb elzáródásokat is kitakarítani a csövekből.

A szódabikarbóna és ecet keveréke a háziasszonyok kedvence, mivel mindkét anyag megtalálható az alapos háztartás raktárában, ráadásul vegyítve őket rendkívül hatásos és jó illatot biztosító szert kapunk. A szódabikarbóna és az ecet környezetbarát módon szünteti meg a dugulást, ráadásul alkalmazásukkal a drága lefolyótisztítókat is tökéletesen helyettesíthetjük.

Megvásárolható duguláselhárító szerek

A kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztítók szakszerű, ugyanakkor vegyi jellegű segítséget biztosítanak: nem mindig marad utánuk tökéletes szag, nem mindig olcsók, viszont célszerű gumikesztyűben használni őket állandóan. A kiterjedt dugulásokhoz tényleg komoly segítséget biztosítanak, azonban mielőtt bevetnénk őket, ajánlatos kipróbálni az alternatív megoldásokat is.

A granulátumokat hideg vagy meleg vízzel együtt kell használni, adagolásuk könnyű, ugyanakkor csakis gumikesztyűben lehet használni őket, annyira veszélyesek. A granulátumok olcsó és hatékony fegyvert adnak kezünkbe a dugulás ellen.

A duguláselhárítás eszközei lehetnek még az egyéb házi praktikák, mint a trisó, a bórax, a mosószóda vagy a nagynyomású mosókészülék.