Duguláselháritás házi praktikái

A nap szinte minden percében mozgó, lüktető háztartásokat rengeteg veszély fenyegeti; azonban még a veszélyek közül is az egyik legalattomosabb és leggonoszabb a lefolyókban kialakuló dugulás, amely orvul támad és ha felüti fejét, komoly galibákat okozhat.

Sokszor hiába gondoskodunk a megelőzésről, a konyha, a fürdőszoba és a vécékagyló lefolyója bármikor elzáródhat, és ha szerencsénk van, nem kell szakembert hívni, mert a problémát mi magunk is megszüntethetjük. Macerás dolognak tűnhet, de legalább olcsón és kisebb vesződséggel megúszhatjuk. Lehetne rosszabb is, gondoljunk erre.

Háziasszonyok bevált módszereik Duguláselháritás házi praktikái

Ráadásul a világ háziasszonyai számtalan praktikával gazdagították már a szakirodalmat, így van mihez nyúlni baj esetén. Tucatnyi megoldás létezik a duguláselhárítás házilag történő megoldására, és csak a kreativitás szab határt annak, hogy mit használunk fel fegyverként.

Az egyik legnépszerűbb megoldásnak a szódabikarbóna és az ecet keveréke számít, amely feloldja a konyhai és fürdőszobai lefolyóba került kisebb lerakódásokat (ételmaradék, hajszál, sampon- vagy szappanmaradvány), sőt, még kellemes illatot is biztosít. Ugyanilyen hatásos tud lenni a trisó és a bórax is, amelyeket a lefolyókba öntve egy éjszaka alatt fellazítható a dugulás annyira, hogy egy meleg vizes öblítés kimossa a szennyeződést.

Használhatjuk még a jól bevált pumpát, valamint a különböző bolti lefolyótisztítókat is, sőt, ha a granulátumos megoldás már nem működik, akkor a csőgörényt is bevethetjük. A csőgörény a hosszú, spirálban végződő karjával képes kipiszkálni még a makacs elzáródásokat is. Ha a duguláselhárítás házilag történő módszereit listázzuk, még koránt sincs vége a felsorolásnak.
Kiváló zsíroldónak bizonyulhat a mosószóda is, amelyre ecetes már nem kell önteni, csak hagyni kell állni egy picit a lefolyóban. Amikor kifejtette hatását, forró vizet kell engedni rá, majd pumpálni kell egy kicsit, hogy a szennyeződés kikerüljön a csőből.

A nagynyomású mosókészülék erős vízsugarával a szifonok mögötti vagy a kád alatti dugulások viszonylag könnyedén fellazíthatók. A legnagyobb fegyver azonban így is a megelőzés: kis odafigyeléssel és karbantartással (só vagy szódabikarbóna alkalmazásával) megelőzhetőek a későbbi dugulások és a kellemetlenségek.