Praktikák a lefolyó duguláselhárításához

Lefolyó takarítás a háztartásokban

 

A háztartásokban előforduló dugulásokért számtalan dolog felelhet: elzáródást okozhatnak az olajok és zsírok, a hajszálak és vegyszerek, valamint a vécékagylóba kerülő papír. Ha nem figyelünk oda, könnyedén megtörténik a baj, és ilyenkor vagy magunk oldjuk meg a problémát, vagy szakembert hívunk a nehéz ügyekhez.

A lefolyó duguláselhárítása házi praktikákkal és a bevett eszközökkel is megtörténhet: kisebb dugulások esetében a szódabikarbóna és ecet keveréke remek megoldás, azonban nagyobb elzáródásoknál be kell vetni a lefolyótisztítókat, granulátumokat vagy a pumpát. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a dugulás melyik helyiségben történt: más és más megoldást célszerű alkalmazni a konyhai, a fürdőszobai vagy épp a vécében történt elzáródás esetén.

Lefolyó dugulás a konyhában

Ha a probléma a konyhában ér minket, akkor a szódabikarbónás megoldás mellett alkalmazhatóak még a bórax és a különböző, kereskedelmi forgalomban is kapható tisztítószerek is. Mielőtt azonban bármit is tennék, nem árt, ha ellenőrizzük a mosdó szifonját, amit sokszor elég, ha csak alaposan kitisztítunk és máris sokat tettünk a probléma megszüntetése érdekében.

A vécé és fürdőszoba lefolyóinak dugulása már komolyabb probléma, hiszen sok esetben masszívabb szennyeződés okozza az elzáródást. Ilyenkor nem baj, ha kéznél van a pumpa, viszont ha sem ez, sem a lefolyótisztítók nem válnak be, már csak a szerelő kihívása marad; szakszerűtlen bontogatásba nem érdemes kezdeni, mivel több kárt okozhatunk mint hasznot.

A lefolyó duguláselhárítása megtörténhet csőgörény segítségével: a csatornaspirál vagy lefolyótisztító spirál képes mélyen benyúlni a csövekbe és ott fellazítani, megbontani a szennyeződés okozta elzáródást, amely egy forró vizes leöblítés után teljesen eltűnhet.

Érdemes odafigyelni a megelőzésre is, hiszen a dugulásoknak az esetek többségében elkerülhető oka van: odafigyelés és karbantartás, ez a két fontos kulcsszó. Nem árt, ha ügyelünk arra, mi kerül a lefolyókba, ráadásul a néha nem árt szódabikarbónás ecettel áttisztítani a csöveket.