Lefolyótisztító spirál

A háztartásokban előforduló dugulások nem ugyanakkora problémát okoznak: néha csak szakember kihívásával szüntethető meg a baj forrása, máskor azonban szerencsések vagyunk és elég egy kis házi praktika bevetése.

Ha a dugulás nem igényel duguláselhárító szakembert, viszont már a granulátumos megoldások sem segítenek, akkor célszerű egy másik hatékony fegyverhez, a lefolyótisztító spirálhoz nyúlni. A barkácsáruházakból könnyedén beszerezhető csőgörény egy hosszú eszköz, amelynek a végén egy kitolható spirál van. Ez a spirál bejuttatható a lefolyócsövekbe, ahol így elérhetővé válnak a különböző lerakódások, szennyeződések.

A spirál használatával fizikai behatással takarítható ki a akár a kisebb csövekből is az ott elzáródást okozó lerakódás. Szakértők szerint azonban csak akkor szabad használni, ha a csőgörény a lefolyóban könnyedén tud előrehatolni, ha ugyanis túl nagy mértékű a dugulás, a spirál is beletörhet a csőbe. Ilyenkor már csak duguláselhárító szakember segítségével szüntethető meg a fennálló probléma.

A lefolyótisztító csőnek a köznyelven több alternatív elnevezése is van, ennek megfelelően hívják még csőkígyónak, csőpatkánynak, csőtisztító spirálnak, valamint csatornaspirálnak is.

Spirál típus szerint

Típusait tekintve kétfelé osztható: a kisebb csövek kitakarításához a kézi spirált, a nagyobb csövekhez a gépi spirált célszerű használni. A kézi spirál az, amit a legtöbben ismerünk: egy könnyedén beszerezhető vékony eszköz, amely 2–10 méterre tolható ki, és amelyet 3–10 milliméter vastagságú lefolyókhoz alkalmazhatunk. A leghasznosabbnak a dobba szerelt kivitelben kapható csőgörényeket tartják, és a legjobb, ha a 6–10 milliméter vastagságú merev darabokat választjuk a vásárláskor.

Spirál ami a szakemberek használnak

A gépi lefolyótisztító spirált inkább a duguláselhárító szakemberek használják, mivel a nagyobb átmérőjű csöveknél a kézi tekerés már közel sem olyan hatékony, mint a gépi mozgatás. A gépi spirálokhoz többfajta fej csatlakoztatható, és négyfélét ismerünk belőlük: létezik a normál spirál, az erősített spirál, a dobspirál és a magasnyomású tömlővel kombinált spirál.