Duguláselhárító spirálról

A dugulás a háztartások réme; alattomos és kegyetlen problémagyáros, amivel sokan még csak nem is találkoztunk. Támadása sokszor váratlanul ér és hirtelen nem is tudjuk, hogyan védekezhetnénk ellene. A praktikus háziasszonyok azonban az évtizedek során rengeteg kiváló ötlettel elláttak már minket, és a témával foglalkozó cégek is előálltak remek megoldásokkal.
Az egyik ilyen remek megoldás a duguláselhárító spirál, vagyis a köznyelvben leginkább csőgörénynek ismert szerkezet, amely képes lehet a hosszú, elérhetetlen lefolyókat falbontás nélkül megtisztítani. A csőgörény több méter hosszú, tetszőleges hosszúságúra tolható ki és a végén egy vagy több spirál van, aminek segítségével eltávolítható a lefolyóba került szennyeződés. A köznyelvben hívják még csőkígyónak, csőpatkánynak vagy csatornaspirálnak is.

Alapvetően két típust különböztetünk: az egyik a kézi spirál, a másik gépi spirál. Utóbbi géppel működtethető és leginkább a duguláselhárító szakemberek használják nagyobb átmérőjű csövekhez, fővezetékekhez vagy csapadékvíz-elvezetőkhoz. A spirál 12–38 milliméter vastag is lehet a csőgörény végén, és akár speciális fejeket is tudunk csatlakoztatni az eszközhöz (visszavezető fej, buzogányfej vagy kaparófej).

Kisebb dugulásokhoz használatos spirálok

A kézi duguláselhárító spirál terjedt el szélesebb körben, mivel a gépihez képest olcsóbb és könnyebben is kezelhető, valamint a kisebb dugulásoknál ezt célszerű alkalmazni. 2–10 méter lehet a hossza, vastagsága pedig 3 és 10 milliméter között van; kézi erővel, folyamatos tekeréssel és mozgatással hozzuk működésbe a spirált a csőgörény végén.

Hol vásároljunk duguláselhárító spirált?

A duguláselhárító spirált könnyedén megtalálhatjuk a nagyobb áruházak kínálatában. Szakértők szerint akkor érdemes használni, ha a granulátumos kezelés már nem szünteti meg a háztartásban fellépő dugulást. Használatakor a spirált a lefolyóba kell engedni, majd óvatos csavaró mozgással meg kell próbálni egyre beljebb juttatni. A spirál mozgatásával a csövekbe került szennyeződés eltávolítható. Alkalmazása után érdemes alaposan átmosni a lefolyót, hogy megszabaduljunk az apróbb szennyeződésektől is.