Mosogató duguláselhárítása házilag

Mosogató duguláselhárítás házilag

Nem meglepő, hogy a mosogató az egyik leggyakrabban elduguló rész a háztartásokban. A mosogatás során rengeteg ételmaradék, szennyeződés kerülhet a lefolyóba, amelyek mind eltömítik azt. Emellett a túlzott mennyiségű mosogatószer, a kevés meleg víz használata és az idegen tárgyak bekerülése is okozhatnak problémát. Mit tehetünk házilag ez ellen a dugulás ellen?

Mosogató duguláselhárítás házilag – az elhárítás folyamata

Elsőként nézzük meg, hogy a szifon átjárható-e. Mielőtt lecsavarjuk a szifont, tegyünk alá egy vödröt, mert maradhatott benne víz. Ha úgy látjuk, hogy itt nincsen nagyobb mennyiségű szennyeződés, amely a dugulást okozhatta, mossuk át és szereljük újra össze. Fontos a szakszerű összeszerelés, a tömítésekre figyeljünk közben. Csak magával szifon tisztításával is megszüntethető a dugulás. Azonban ha ez nem hoz eredményt, van még lehetőség a házilag való duguláselhárításra.

A mosogató duguláselhárítás során házilag használhatunk lefolyótisztító szereket is. Este öntsük bele a mosogatóba, reggel pedig egy lábas forró vízzel öblítsük le. Általában ez a művelet hatásos szokott lenni. Erősebb, makacsabb szennyeződéskor érdemes egy pohár trisót önteni éjszakára a lefolyóba, azonban ha nem szűnik meg reggelre a dugulás, szakértőre van szükség.

Emellett fontos lehet még a flexibilis gégecső lógását az optimálisra csökkenteni.

Ellenőrizzük a mosogatótálca kifolyóját, hogy tiszta-e. Slaggal vagy házi duguláselhárító spirállal próbálhatjuk az eltömődést megszüntetni.

Hatásos lehet az ecet és szódabikarbóna párosítása is. Ezeket öntsük a lefolyóba, pihentessük egy óráig, majd meleg vízzel öblítsük át. Sok háziasszony hasznosnak tartja az ecet és sütőpor keverékét is.

Néhány tanács megelőzésre:

  • Műanyag vagy fémszűrők segítségével megelőzhető a dugulás.
  • Mosogatásnál ne spóroljunk a meleg vízzel és az ételmaradékokat már a mosogatás előtt távolítsuk el az edényekről, tányérokról.
  • Félévente tisztítsuk át a szifonokat, és ha tehetjük, hetente mossuk át a vezetékrendszert forró vízzel.